top of page

25 Erik Cederwall-Larsen og ekspedisjonen mot Galdhøpiggen

  • 25. mars
  • 2 min lesing

Research Robert Laan og Alan Billyeald


Erik Cederwall-Larsen, ett av Travellers’ Clubs tidligste medlemmer (medlemsnummer 25), var en mann med eventyrlyst, teknisk nysgjerrighet og pågangsmot. På 1930-tallet ble han kjent for et bemerkelsesverdig prosjekt: å kjøre bil nesten helt opp til toppen av Galdhøpiggen, Norges høyeste fjell.


Klikk for video


Til formålet fikk han bygget om en Austin Seven med belter montert på bakakselen – en tidlig norsk variant av det som i dag ville kalles en beltebil. Ekspedisjonen, som kombinerte off-road kjøring i fjellet og motorteknologi, vakte stor oppsikt og ble dokumentert av filmfotograf Harstad.

Filmen viser det dramatiske og til tider komiske forsøket på å manøvrere det lille kjøretøyet opp steinur og snøfelt, og er i dag bevart på DVD-serien Nordmennenes egen historie – et varig dokument over norsk teknisk kreativitet og eventyrånd.



Veteranbil med sjåfør. Antatt Erik Cederwall-Larsen. Antatt Austin Seven modell. Registreringsnummer C-5447.    Bildet er tatt av medlem Alex Beer Wilse
Veteranbil med sjåfør. Antatt Erik Cederwall-Larsen. Antatt Austin Seven modell. Registreringsnummer C-5447. Bildet er tatt av medlem Alex Beer Wilse



Men Cederwall-Larsens pionerånd begrenset seg ikke til fjellet. Han etablerte seg som en sentral skikkelse i den norske bilindustrien, først gjennom selskapet Cederwall-Larsen & Schencke A/S (1934–1936), som importerte både Mercedes-Benz og Singer.


Senere ble dette videreført som Cederwall-Larsen & Patt A/S, som ikke bare fortsatte importen av Mercedes-Benz, men også tok inn merker som DAF og Kalmar. Firmaet spilte en nøkkelrolle i etableringen av Mercedes-Benz på det norske markedet, spesielt i etterkrigstiden.


I 1962 inngikk blant annet Erik Arnesen en forhandleravtale med Cederwall-Larsen & Patt A/S, noe som senere skulle vokse til en av Norges største merkeforhandlere. I 1972 ble imidlertid importen av Mercedes-Benz sentralisert, og Bertel O. Steen ble eneimportør i Norge.


Gjennom sitt virke som både oppfinner, eventyrer og forretningsmann, etterlot Erik Cederwall-Larsen seg et varig avtrykk – både i norsk bilhistorie og i Travellers’ Clubs egne historiebøker.




 
 
 

Comments


bottom of page