top of page

Josefine, vår evigunge elskerinne.

Oppdatert: 4. nov. 2022

I disse dager feirer Travellers´ Club 91 år.

Følgende er skrevet av Hans Gran i forbindelse med Travellers’ Club 50 års jubileum i 1978.

Aldri har vel noen kvinne blitt elsket høyere og mer lidenskapelig enn Josefine i Homansbyen. Hvem Josefine er? Hun er tampbrødrenes eiendom og ligger evig ung ogskjønn i Josefinegaten 26, et fredet hus for eventyrere og tramps. Hvor gammel er så Josefine?Ikke mindre en 120 år (1879). Og hennes far var den berømte arkitekt Hans Ditlev Frants Linstow. Han fødte ikke bare Kongens slott på Karl Johan men også ”Palais de Tramps”, vår elskede Josefine i Homansbyen.

Bilde fra 1953

Det var i 1952 at trampbrødrene kjøpte Josefine til Travellers’ Club, og prisen var under 100.000 kroner, ikke mer en hva et svenskehus kostet den gang. Hvilket røverkjøp for den evigunge Josefine. Homansbyen har fått et kulturtempel. Josefine hører med til kultureliten. Og hun har også andre kvaliteter å varte opp med som mange ville misunne henne – sjarme, stil og indre skjønnhet. Dette vet alle som har lært henne å kjenne, enten det er trampbrødreeller gjester fra inn- og utlandet. Tramplagets offisielle navn er Travellers’ Club. Det klinger kanskje noe eksklusivt, men er tramplagets visittkort i det store utlandet. På hjemmebane brukes betegnelsen Tramplaget og da er det ingen tvil om klubbens identitet.

Det er heller ikke så merkelig at trampbrødrene stortrives hos Josefine – det forstår en best ved et besøk i klubben, som betegnes som unik av alle som har vært der. Her finnes et eget kortrom, bibliotek, storsal og et godt kjøkken. En intendant sørger for forpleining. Klubben fører en aktiv tilværelse som helt og holdent bygger på medlemmenes egenaktivitet. Klubben blir besøkt av kjente foredragsholdere og vandringsmenn som setter pris på dette særegne og unike miljø, enten det var Kong Olav, gullgraveren fra Alaska eller Thor Heyerdahl.

Hos Josefine beretter medlemmene om mange dramatiske opplevelser i den vide verden, enten det er Rundø’s verdensomseiling og dramatiske kamp med pakkisen i arktis, besøket hos hodejegere på Borneo eller skøytetrafikken over Nordsjøen i siste verdenskrig. Når en trampbror vender hjem fra sin utlandsferd, blir han tatt godt vare på av Josefine og treffer venner. Benket til bordene under samlingene blir det lyttet til det siste trampe eventyr og medlemmene blir beriket med nye beretninger. Utenbys medlemmer dukker opp på sin Oslotur og forteller om sitt lokalmiljø. Når noen reiser ut, får de gode råd og adresser til kjente der de reiser.

Bilde fra 1953

Josefines oppvartende kavaler – intendanten – sørger for at mat og kjøleskap aldri blir tomt. Travellers’ Club er en klubb for menn. Dette er ingen diskriminering av kvinnen, men en gammel tradisjon. Kvinner har adgang sammen med medlemmene når det arrangeres danseaften og andre arrangementer og da er det fullt hus – for alle vil gjerne oppleve Josefine. I klubben er alle dus og kamerater, og oppvartningen går på tur. En gang blir du oppvartet ved bordet av en lege, en annen gang er det sjømannens tur. De enkelte medlemmene fører frispråk med hverandre. Her stikkes ikke meninger under stolen, men det synges ut når en har noe på hjertet. Den som trenger det, får sitt pass åpenhjertig og realt påskrevet. Her plukkes unoter av en, og kanter slipes av hvis det er nødvendig. På den andre siden er det høyt under taket og vidt utsyn. En spade blir en spade og små kåret pirk lukes vekk. Josefine er et forum hvor du kan pleie ditt vidd, forsvare dine meninger og møte hjertelag, solidaritet og hjelpsomhet.

Amund Lorange til venstre og Kong Olav V i midten

Her møtes konsulen som nyter sitt otium etter år i utlandet, sjømannen som er gått i land, eller han som engang var sjåfør hos Barbara Hutton. Her finner du han som lager de fineste skutemodeller, han som samler på antikke biler, han som red 17.000 km på hesteryggen fra Stillehavet til Atlanteren eller han som deltok i internasjonale flyrace og plukket opp antikke vaser i Middelhavet. Her sitter oslofolk og bergensere og diskuterer hvilken by som har de beste kulturtradisjoner, og arendalitter og kristiansandere som diskuterer hvilket by er sørlandets perle. Overalt hvor trampgutter er forsamlet, hersker det samhold og kameratskap. For å bli opptatt i klubben må man oppfylle visse betingelser. Man fyller ut et skjema, og to faddere i klubben skal attestere søknaden. En ballottkomitè vurderer søknaden. Er søkeren en hederlig og bra kar som setter pris på kameratskap og ellers oppfyller betingelsene, blir han høytidelig opptatt og innvidd i tramplagets mysterier gjennom en stor seremoni, og etter et ritual som er tramplaget verdig.

Verden den vide er trampens hjem!

Bilde fra 90-års jubileum i 2018

69 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page